Přeskočit na obsah

Výsledky voleb 2021 v Klatovech

Tak je po všem! Před pár hodinami skončily volby do Poslanecké sněmovny. Svými hlasy jsme určili, jakým směrem se naše země bude v příštích letech ubírat. Celkové výsledky už asi všichni známe. Ale jak jsme volili v Klatovech?

Nelze začít jinak než kratičkým teoretickým úvodem. Volební obvod Klatovy je tvořen celkem osmadvaceti volebními okrsky, přičemž patnáct z nich je přímo v Klatovech, zbytek pak v integrovaných obcích (Tupadly, Tajanov. Habartice apod.). Městské okrsky jsou zpravidla mnohem větší než „vesnické“. Kompletní seznam okrsků najdete zde. 

Začneme nejdůležitějšími čísly, tedy výsledky voleb v našem městě:

Na prvním místě skončilo hnutí ANO se ziskem 29,44 % následovaná těsně druhou koalicí SPOLU s 28,80 % hlasů. Vyjádřeno konkrétněji, hnutí Andreje Babiše volilo o pouhých 73 lidí více než středopravou koalici. Na pomyslném bronzovém stupínku skončilo volební sdružení Piráti a Starostové, které si vybralo celkem 11,59 % Klatovanů. Přidržíme-li se sportovní terminologie, tak nepopulární bramborovou medaili získala Okamurova SPD s 10,59%. Žádná z dalších stran už nepřekonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Na pátém místě skončila ČSSD s 4,87 % následovaná Přísahou, která, vyjádřeno procenty, dostala stejně hlasů jako sociální demokracie, tedy 4,87 %. Tradiční stranu si ale vybralo o jednoho Klatovana více než Šlachtovu Přísahu. Na dalších místech se umístili komunisté (3,87 %), pravicová Trikolóra-Svobodní-Soukromníci (2,20 %), Volný blok (1,35 %) a Strana zelených (1,09 %).

Možná nejdůležitějším výsledkem těchto voleb pro Klatovany je fakt, že v poslaneckých lavicích zasednou hned dva zástupci našeho města – Ing. Marie Pošarová (SPD) a Mgr. Rudolf Salvetr (ODS/ SPOLU). Oběma gratulujeme a přejeme si, aby toto historicky největší zastoupení ve sněmovně využili k práci, která se v našem městě pozitivně odrazí.

Důležitým kritériem je obecně i zájem o volby, v našem městě se vydalo k urnám 66,20 % lidí, konkrétně 11410 Klatovanů. Ve srovnání s posledními volbami v roce 2017 byl zájem větší – o více než 5 procentních bodů než před čtyřmi lety, kdy dorazilo k urnám 60,89 % voličů. Zájem o letošní volby byl v Klatovech také o necelé procento vyšší než v rámci celé země.

Srovnání s celorepublikovými výsledky

Jak se lišily voličské preference Klatovanů od zbytku České republiky? Nejpřehledněji nám to ukáže následující tabulka.

[table id=1 /]

Z tabulky je patrné, že Klatované se prakticky „trefili“ do celorepublikových výsledků. Významnější rozdíl se projevil pouze u koalice Piráti + STAN.    

Srovnání výsledků v Klatovech 2017 a 2021
Neméně zajímavé je podívat se, jak se změnily voličské preference klatovanů během předchozích čtyř let.

[table id=2 /]

Pro výpočet volebního zisku dvou koalic (Piráti + STAN a SPOLU) v roce 2017 jsme použili prostého součtu tehdejších volebních zisků stran sdružených v těchto koalicích. V roce 2017 kandidovaly samostatně.    

Z uvedené tabulky jasně vyplývá, že prakticky všechny strany ztratily, s jedinou výjimkou – koalicí SPOLU. Výrazně propadly zejména levicové strany KSČM a ČSSD, což prakticky kopíruje celorepublikové výsledky.      

Preferenční hlasy
Asi není žádným překvapením, že v Klatovech získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů starosta města Rudolf Salvetr v dresu SPOLU, a to konkrétně 1115. Přes tři stovky preferenčních hlasů (315) Klatovanů obdržel i zdejší zastupitel za ANO a dvacítka krajské kandidátky Pavel Strolený. Leaderku krajské kandidátky SPD Marii Pošarovou pak zakroužkovalo 135 voličů.

Zajímavosti z klatovských okrsků

Nejméně lákaly volby v okrsku č. 12 (s volební místností v Plánické 174), kde přišlo k urnám jen 42 % voličů. Ani to není překvapení, spadá sem totiž městský úřad, kde mají svou adresu, resp. trvalý pobyt, stovky lidí. Ti mají povětšinou jiné starosti než volit své zástupce v poslanecké sněmovně. Naopak největší zájmem o volební klání byl v okrsku č. 7 (ZŠ Masarykova), kde k urnám přišly téměř tři čtvrtiny oprávněných voličů (74,47 %).
Lze v rámci Klatov vysledovat nějaké rozdílné politické preference? Na základě výsledků lze označit Podhůrčí (okrsek č. 14 na ZŠ Tolstého) nebo spíš jeho část jako „rudo-oranžové“ – levicové strany zde skutečně dominují – nejlepšího výsledku zde dosáhla ČSSD (5,87 %) i KSČM (6,19%), ale především dosud vládnoucí hnutí ANO, které zde získalo téměř 40 % hlasů (39,80%). I v dalším podhůreckém okrsku (MŠ Máchova) se ČSSD i KSČM dostala přes 5 %. Naproti tomu jako spíše pravicový by se dal označit okrsek č. 7 (ZŠ Masarykova), kde zase dominovala koalice SPOLU a s 37,79 % zde dosáhla nejlepšího výsledku ve městě. Nadprůměrný výsledek zde zaznamenala i druhá koalice Piráti + STAN s 13,80 %. V této oblasti je, zdá se, pravice oblíbená, v sousedním okrsku č. 8 (na gymnáziu) SPOLU zaznamenala velmi dobrý výsledek s 35,38%. Zajímavé je, že zatímco na „Masaryčce“ dostala SPD pouhých 6,07 % (nejméně v rámci klatovských okrsků), přes ulici na gymplu naopak téměř nejvíce – 13,46 %. V některých okrscích ale vyskočily i jiné strany, například v okrsku 4 (MŠ U pošty) zaznamenala 6,1 % Šlachtova Přísaha. Jak už bylo řečeno, okrsky 16-28 jsou v integrovaných obcích, kde je řádově méně voličů. Přesto se i ve výsledcích v okolních vesnicích dá narazit na zajímavá čísla. Zaujme tak například vysoká volební účast v Dehtíně (85,71%), Tajanově (80%) nebo Vícenicích (79,52 %). Nebo fakt, že v Otíně nezískali komunisté ani jeden hlas. V Křištíně zase mají rádi Tomia Okamuru, jeho strana zde získala 27,58 %, Vícenice zase uhranul Andrej Babiš, ANO zde volilo přes 42 % voličů.

Našeho občanského práva jsme využili a teď nám nezbývá než doufat, že námi zvolení zástupci budou pracovat ve prospěch naší země, regionu, a především krásného města Klatovy.

 

Komentáře
Upozornit na

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miloš Chroust
10. 10. 2021 13:27

Volební okrsek 10- Podhůrčí
Spolu 35,14
Ano 24,44
KSČM 3,03
ČSSD 4,95
Nevím , proč označujete Podhůrčí oranžovo – rudé ?

Josef Václavovic
11. 10. 2021 12:40
Reply to  Miloš Chroust

Dobrý den, díky za reakci. Předmětná věta, kde se hovoří o rudo-oranžovém (navíc v uvozovkách) Podhůrčí zní: Na základě výsledků lze označit Podhůrčí (okrsek č. 14 na ZŠ Tolstého) NEBO SPÍŠ JEHO ČÁST jako „rudo-oranžové“ – levicové strany zde skutečně dominují – nejlepšího výsledku zde dosáhla ČSSD (5,87 %) i KSČM (6,19%), ale především dosud vládnoucí hnutí ANO, které zde získalo téměř 40 % hlasů (39,80%).

Vztahuje se to tedy hlavně k okrsku 14, ale levice měla (v klatovském kontextu) poměrně dost i v dalším okrsku v Podhůrčí (13). Není to nic nového, když jsem dělal „analýzu“ voleb v roce 2017 na Klatoviny, bylo to podobné, akorát teď se hlasy přelily více ve prospěch ANO. Tipuju, že je to kvůli vyššímu počtu seniorů v oblasti. Ten okrsek 10, který uvádíte, je pouze jeden ze tří v Podhůrčí a máte pravdu, tam přívlastek, který jsem použil, moc nepasuje.
Hezký den.
SJV

Čestmír Vránek
9. 10. 2021 19:15

Dost ostudné!